Wim en Line naar Rome

Vanaf 4 juni 2005 zijn Jacqueline Vermeij en Wim Versloot op pad naar Rome. Zij scootert, hij loopt. Vanuit Arnhem gaan zij via Duitsland en Zwitserland naar Italië. Medio september willen zij arriveren in Rome. Tevens lopen zij voor een goed doel: Stichting Bosnische Toekomst, een organisatie die hulp biedt aan Bosnische vluchtelingen in Travnik. Op deze weblog doen zij regelmatig verslag van hun belevenissen onderweg.

02 september 2005

25? 35!

Onze “omweg” naar Rome via Umbrië is niet zomaar gekozen. Een aantal jaren terug hebben wij hier een wandelvakantie gedaan, waar we goede herinneringen aan bewaren. Schitterende wandelingen, gecombineerd met cultuur en lekker eten hebben ons weer verleid. Ook Spoleto hadden we al eens bezocht, maar dit plaatsje heeft nog steeds niets van zijn charme verloren. Het aanzicht van Spoleto wordt gedomineerd door de burcht boven de stad.

Daarachter ligt een 14e eeuws aquaduct, dat voor de watervoorziening van de burcht zorgde. In het stadje zijn vele bezienswaardigheden te bewonderen, waaronder een amphitheater, diverse fonteinen, en de Romaanse Dom.

Mijn wandeling van Aquasparta naar Amelia gaat door een golvend landschap, met een hoge temperatuur en erg weinig schaduw. Maar ondertussen ben ik al aardig gewend aan de hitte en de hoogteverschillen. Het belangrijkste is om ’s ochtends je petje niet te vergeten en veel te blijven drinken.

Jacqueline heeft ondertussen de nodige moeite een nieuwe camping te vinden. De geplande camping in Bomarzo blijkt niet (meer) te bestaan. Aangezien we in een minder toeristisch gebied zitten, is er ook in de wijde omtrek geen camping te vinden. We besluiten maar van de nood een deugd te maken en neer te strijken in een agriturismo in Attigliano. Hier kun je voor een redelijke prijs overnachten en ook nog eens lekker eten.

Al vroeg ga ik op pad voor mijn wandeling naar Soriano nel Cimino. Als ik nog niet zo heel lang aan het lopen ben, wordt ik uitbundig gegroet door een Italiaan die in zijn olijfgaard het gras staat te maaien. “Gutentag!”, roept hij en ik besluit even een praatje te gaan maken. Het wordt een onvergetelijke ontmoeting.

Het blijkt een ongelooflijk grappige man, die mij de oren van het hoofd vraagt. “Mama mia! Tuto a piedi?” zegt hij als ik vertel dat ik helemaal te voet vanuit Nederland ben. Zelf vertelt hij honderduit over zijn leven, zijn pensioenering, zijn olijfgaard, zijn vakanties en zijn eerdere werk. Op een gegeven moment komen onze leeftijden ter sprake. Hij is 54 jaar oud en hij schat mijn leeftijd op 25 jaar. Als ik vertel dat ik (al) 35 jaar ben wordt ik uitgebreid gefeliciteerd, met handen schudden en al, dat ik er nog zo jong uitzie (volgens hem dan). Met een grote glimlach vervolg ik na een klein half uurtje mijn wandeling. Mijn dag kan niet meer stuk.

De wandeling is verder grandioos. Het terrein heeft nog steeds flinke hoogteverschillen en ik kom door schitterende plaatsen als Lugnano in Teverina en Bomarzo.

Deze plaatsen lijken wel door een reus bovenop een berg geplaatst, met de huisjes steil tegen de wanden op. Erg indrukwekkend allemaal.

Aan het einde van de dag rijden we door naar Lago di Bracciano, 35 km boven Rome. Aan dit meer vinden we met wat moeite een mooie en rustige camping. Dit is tevens onze laatste camping voor Rome. Ik heb nog vier wandeletappes voor de boeg, terwijl Jacqueline nog maar enkele tientallen kilometers hoeft te scooteren. Het aftellen is begonnen. Tik tak, tik tak, tik tak...

Tijdloze groeten uit Italië

5 Comments:

At 2/9/05 8:32 p.m., Blogger Stichting Bosnische Toekomst said...

Applaus! Chapeau! Diepe buigingen!
Nu alvast, want wat maakt het uit, dat je nog niet in Rome bent.
Dit is al zo ongelooflijk. Twee maanden geleden van start gegaan en nu zijn jullie al doorgedrongen tot onder de (witte) rook van het Sint Pietersplein!

Veel groetjes en onze zegen voor de laatste etappe(s).

Jeanneke en Hans.

 
At 4/9/05 2:13 p.m., Anonymous yvonne en alwin said...

Vanuit een zonovergoten spanje hebben we jullie avontuur toch kunnen volgen.
Wij wensen jullie nog veel plezier en succes met de laatste loodjes en aankomst in ROMA
Ben erg trots op jullie.
Je neef en nicht Alwin en Yvonne

 
At 4/9/05 10:47 p.m., Anonymous Anoniem said...

hoi over-over-over-grenzenloze buurtjes....
toetie goetie? (lijkt dat een beetje italiaans..)
de laatste loodjes... maar zo te lezen wegen ze vast niet het zwaarst !
als jullie toch nog omwegen willen maken dan raad ik jullie aan langs het mooie dorp Frascati te gaan, op een van de mooie heuvelen rondom Rome; een fantastische plaatsje, je kunt er eten langs het ommuurde dorpje waarbij je vooral s'avonds een fenominaal uitzicht over Rome hebt, "duuzenden lichtjes" genietend van een glas beroemde frascati wijn; eten tussen de families Italianen die aldaar gezamenlijk aan grote lange tafels hun avondmaal buiten nuttigen; oftewel een mooiere afsluiting tussen de italianen met dit fantastisch uitzicht en die lekkere wijn kun je niet hebben.....
het is natuurlijk jullie gegund allemaal; overigens wat gaat de tijd toch snel hè of vertellen de kuitjes andere taal..
nou, nog een paar colletje van de -1 ste categorie en een "fals platje", zet 'm op samen en voor mij alvast: PROOST ! arriverdechi
o.i.d.
rob..

 
At 5/9/05 9:14 a.m., Anonymous Anne-Marie said...

Lieve allemaal,

De eindstreep, de finish, hij is in zicht!!! Geweldig!!!
Die laatste etappes kunnen eigenlijk alleen nog maar 'licht' zijn. Je moet ondertussen worden gedragen door terechte trots. En Line, jij ook!!! Geweldig dat hele eind op een scooter en nog veel meer kilometers ook.
En dan is er over twee nachtjes een einde aan het opbouw-, afbreek-, loop- en scootergebeuren gekomen. Dan kunnen jullie nog even genieten van een 'rustig' weekje voordat de terugreis begint.
Ik zal blij zijn als ik jullie weer zie. Nu jullie bijna terug zijn, kan ik wel zeggen dat ik 3,5 maand toch echt te lang vond. Volgend jaar maar gewoon een paar weekjes gaan, hoor!

Heel veel liefs van Anne-Marie en Noor

 
At 1/3/07 8:43 p.m., Anonymous Anoniem said...

NSU - 4efer, 5210 - rulez

 

Een reactie posten

<< Home